Sunday, January 30, 2011

Bubur Nasi

Assalamualaikum semue :)
memandangkan sem baru bukak, so keja pun tarappa lagi. makanya waktu malam menyinsing, aku kat bilik xtau nak watpa dah selain dok looping lagi 'Belive-Suzie McNeil', and ada some lagu GLEE and lagu Korea. Ni aku baru balik makan dengan kawan2 and ha, aku nak citer la seket pasal salah satu makanan fevret aku iaitu...jeng, jeng, jeng----> bubuq nasik @ nasi ayer (kelantan). kalo dekat rumah, aku besa suh mak aku wat bubuq nasik ni bila aku puasa senin kamis tue. so bila dah balik UTP xleh nak wat lemak rr nak minx pakcik western ke, pakcik pakistan ke, mama ke wat nasik ayor dekat eden gamaknye. so, balik UTP je mesti bnyak benda doe aku kena lupakan. contohnye, ayor pegaga, ayor tomato (hanya satu kafe je yang reti buat air ni kat dala UTP), bubur kacang, bubur jagung. kalo dekat rumah, konpom dapat seyh! huiiii. 

 so tadi petang aku pi McD dengan kawan2, saja je jenjalan tukaq angin. so, mase tengah Q nak order makanan
"Zappp!", lebih kurang cenggitu lah bunyik kalu, mase mate aku terpandang dekat board..ada tulis Bubur Nasik. so, aku lupakan nak makan Spicy Chicken McDeluxe, and order bubur nasik ni ha.


ni hanya gambo semate-mate ye.. 

yang aku makan cenggini lah tadi.kosong ada daging ayam seket

so, tadi tercapai gak hajat nak makan bubur nasik ye adik2. terlunas lah satu lagi hasrat nak merasa makanan fevret aku. by any chance korang tau dak apa kebaikan die??? kite kena ingat doe, KITA APA YANG KITA MAKAN. maksud aku bukan kita makan diri kita. idok ye adik2!! huuu. kang ko ngap lengan, paha, siku ngko..itu name die BOD--O TAHAP DEWA!! huhuhuh *gelak gaya sopan*. maksud aku, yang menentukan kita sihat ke dak, adalah kita sendiri. salah satunye dari segi pemakanan.
ni antara kebaikannya ye :-
  1. Bubur nasi mengandungi fiber dan juga lemak tidak tepu. So, amat baik untuk badan.
  2. Bubur nasi juga boleh mengurangkan kolestrol dalam darah dan mengurnangkan risiko penyakit arteri koronari.
  3. Kepada mereka yang sembelit macam yang selalu dialami oley bayi, amat sesuai la di beri makan bubur nasi.
  4. Bubur nasi jugak mempunyai kesan positif terhadap pesakit diebetis dan jugak obesity.
  5. Opkos la jugak, bubur nasi sebagai bahan penambah tenaga dan jugak nutrisi.
  6. Selain itu, bubur nasi jugak membantu dalam mengawal peyakit yang berkaitan dengan perut.So, give it a try k! adiossa!

2 comments:

Wilma Shana said...

same ler..kita pun suka makan bubur..hari2 makan bubur pn xpa, jangan makan magie ari2 sudah..saya law balik kg mesti swuh papang aq(bapa) masak bubur ayam tuk kita..ermm :( balik usm jer same case la cam awak..cari je la kat mana restoran nak makan bubur..sometimes makn bubur kat marybrown..boleh tahan la juak taste dy..

Hafez Ismail said...

Itulah ;) Kalau u ada chance singgah dekat Restoran Jejantas Sg Buloh. Dekat KAYA KOPITIAM tu pun best jugak porridge dia ;)