Thursday, November 24, 2011

Kalau Boleh, Jangan lah Naik Motor.

ASSALAMUALAIKUM.

Korang reti naik motor? Almost semua orang tahu kan?. Aku honestly reti naik motor tapi bila on the highway or any trunk road, aku takkan naik. I've watched on TV during  a talkshow saying that Kadar peratusan penunggang motorsikal untuk selamat atas jalan raya is nearly 0%. kosong.
Motorsikal as compared to other vehicles, dia paling kecik. Kita kecualikan basikal sebab basikal bukan kenderaan berlesen. Dan banyak aku dapat berita pasal kemalangan pun motorsikal. Arwah senior aku pun, he was riding the motorcycle after being hit by a lorry. It's happened to be last week baru the late arwah tinggalkan kita (18/11/2011). My officemate pun used to be hit masa dia tunggang motorsikal. Alhamdulillah he is alive tapi honestly dia cakap itu cukup menginsafkan dia. You know lah bergelut antara hidup dan mati, with the God blessing only you can survive. And just now, my coursemate has been hit by a car masa dia menunggang/membonceng motorsikal. Semoga dia selamat ya ALLAH, i beg you. He is admitted to ICU and still remain unconscious. Bring him alive for good ya allah.

To Bikers outside, tunggang-lah motor berhati-hati, You are prone to danger with the highest risk on road. Kita dah berhati-hati, orang lain pula yang cuai. Tapi, apa-apa pun, be aware of the surrounding. Kita tahu ajal maut tu Allah yang tentukan, sebab itu qada' dan qadar dia tapi at least kita ada cara untuk mengelakkan kemalangan berlaku sebagai langkah berjaga-jaga, Please3x, berhati-hati lah.

1 comment:

lyadyana said...

related post to be refered
http://vixenviolent.blogspot.com/2011/11/biased-argument.html