Monday, November 21, 2011

Penyakit ke Habit?

Assalamualaikum & Hi semua.

Kejap lagi Bola sepak antara Indonesia & Malaysia akan berlangsung. What to expect? Hehe, harap Malaysia menang-lah :)
Bukan benda tu yang nak aku bincangkan kat entri ni. Now I would like to talk about : Sombong, Bongkak & yang sama waktu dengannya tu penyakit ke habit? Ke ade term lain eh?
I just can't bear with certain people that I've met, keja nak sombong je. Tension tahu jumpa orang macam ni. Nak tegur2 je rasa mintak ubah perangai tu tapi dah kita ni bukan sesape lagi kan, tu yang jadi susah. Gaji besar pangkat tinggi mula la nak itu ini. BUT, not all the richer are like that, yang kerja tak seberapa pun ada kan? itu nak tahu penyakit ke ape. Tapi honestly, anda nak sombong buat apa? and nak sombong dekat sapa? I still remember, I met these two engineers which I know that they knew me already. I raised my hand,smiled and just about to say "Hello" tapi tak habis sempat jadi "Eyy" sebab yelah kita senyum bukan kemain, siap angkat tangan lagi tapi dia buat muka toya and tengok kita buat muka tak tahu je. Jumpa lagi and aku senyummmmmmmm, dia buat lagi. Pffft. Tak tahu nak cakap apa. Pastu nak mintak tolong kenal pulak. # Marah sungguh! 
Jangan pandang rendah sangat lah anda yang sombong2 ni because soon I will be joining you guys as well. 
Bila tengok the way they treat the subordinates and orang bawah rasa macam entahlah nak mencarut pun ada. Dengan orang tua pun tak respect sebab position dia lagi tinggi.
#Astaghfirullah. Kerek .
Aku orang yang takde apa2 ni lagi hanya boleh tengok and nasihat kat diri sendiri je when soon I'll be an engineer, tak perlu nak menyombong2 ni. Losing friends, and people respect you sebab you superior dia. Itu sahaja. Respect sebab terpaksa macam aku tengah buat sekarang ni. #Respect when dealing with kerja sahaja OK. I just don't find any ways to respect you.
Ingat, mati besok tinggi melambung sampai ke langit ke jawatan ko, pangkat ko and gaji ko. Benda tu takde nilai bila dah masuk kubur. Semua mati masuk dalam lubang tanah jugak. Ingat tu. Sapa kita nak sombong2 ni. 
Aku emo ni bukan sebab apa, bila tengok orang terpelajar yang berlagak sangat ni. Aku rasa menyampah. #Menyampah sungguh!

No comments: