Friday, December 9, 2011

MEMPOLITIKKAN AGAMA & KELANTAN.

Assalamualaikum wbt.



Sebagai anak kelantan sejati, frankly speaking sometimes saya agak tersentuh dengan kata-kata banyak orang tentang negeri saya. Saya mengaku yang orang kelantan semangat kenegerian menebal dia is undeniable. Most of them tapi ada orang kelantan segelintir macam saya ni, I am a universal people, mingle around with other people. Perlu anda2 semua faham yang Kelantan dialeknya tu kan amatlah lain as compared to other states in Malaysia melainkan Sarawak. Kalau yang belah utara tu at least you can say you will understand their conversation well. So, communication barrier is one co-factor yang menyebabkan diorang duk circulate among diorang. Lagi satu, the feeling of brotherhood tu kami boleh rasa tahu. Kalau merantau ke KL, when you meet the Kelantanese you find your support system la lebih kurang. Macam Malaysia kalau ke oversea jumpa Malaysia di tanah asing, rasa macam mana? Saya tak tahu salah sape and I don't wanna put any blame to anyone. Sape yang makan cili, dialah yang terasa pedas. 

Pernah saya dengar orang cakap, kalau nak berkawan dengan orang kelantan ni kena berhati-hati sikit sebab depa ni kalau jumpa gang, diorang angkat puak or assabiah. Most probably it is true, tapi perlu ke beri warning macam tu? Saya tanya and saya nak tahu? Kenapa dengan itu?. Ada sorang makcik ni x allow anak buah dia kahwin dengan orang kelantan sebab katanya rumah orang kelantan ni kotor, perempuan dia bau kepam. You visited Kelantan like for 8 years back and you nak cakap bukan2 like you go to every house in Kelantan and check kebersihan? saya boleh kata yang makcik dah keterlaluan kalau boleh kata macam tu. Ada jugak yang cakap, nampak perempuan tu dah cantik habis lah, tup tup bila dengar dia cakap kelantan terus tak boleh terima. Reason? What's so wrong being a Kelantanese? Hahha rasa macam banyak orang gembar-gemburkan benda yang tak betul tahu? Kadang-kadang tak tahu nak explain macam mana.

Lepas tu, baru-baru ni kan keluar dekat paper Berita Harian yang masa duk sibuk2 ulas pasal Indonesia kalah dengan Malaysia dalam Sukan SEA yang mengatakan MENTALITI rakyat Indonesia ni rendah sikit dari orang Kelantan tapi yang samanya sebab dua2 assabiah. Kiranya dalam Malaysia ini, orang kelantan lah paling rendah mentaliti dia. Paling x bertamadun, x membangun sebab takdek wayang semua2 tu kan, xdek entertainment mana kan? Mall pun boleh bilang dengan jari je kan? # I would say I thank God for not having those things in Kelantan. Lepas tu, keluar pulak paper pasal air bersih di Kelantan ni paling x bersih. Kira kami ni minum air kotor. 

Kenapa baru sekarang nak dedahkan bila PRU nak dekat? Kalau dah sayangkan nyawa orang Kelantan dari dulu lagi perlu buatkan? bukan sekarang kan? PRU nak dekat semua keburukan nak bukak betul? Tapi masalahnya I see a statement saying that ada je negeri lain yang teruk tapi ye lah politik kan, nak jugak hentam.Tell me if I am wrong. Lepas tu keluar lagi pasal Kes Hudud PAS yang tengah dibual-bualkan dekat internet. Kelantan lagi kena. Hudud tu bukan Kelantan la yang buat my brother. Itu hukum Allah. Please differentiate sikit. Anda kutuk Kelantan itu satu hal. Anda tolak hukum Allah itu pun satu hal. Bijak ke kita?  MEMPOLITIKKAN AGAMA. You take for granted pasal agama. Asal parti you menang, semua benda jalan. Menghalalkan benda yang haram. Saya bukan lah orang yang alim sangat nak nasihat orang, saya sendiri tak betul tapi hukum Allah mana lagi x betul dia? Bagitahu. 

Kutuklah Kelantan dan apa2 yang anda suka, buatlah. Kecewa tahu bila kita orang Malaysia orang duk kutuk2 rajyat sendiri. I AM NOT SAYING TO ALL OF YOU, INI KEPADA MEREKA YANG FANATIK POLITIK DAN YANG MENTALITI BAWAH TAPAK KASUT. Saya honestly boleh cakap sekarang rasa bagai anak tiri. And just to confess, saya memang menghormati Tok Guru even Sultan Kelantan pun meraikan Tok Guru. Saya bukan fanatik Tok Guru, sebab saya sebenarnya pro-kerajaan walaupun saya x suka gaya pemerintahan Najib dan Rosmah. Saya confuse sebenarnya tahu nak sokong sapa until to a certain degree I would like to be a Neutralist. Saya menyokong kerajaan sebab Tun Mahathir dulu as if he is the one yang saya nampak as a prominent leader. Tapi as of now, I totally go for PAS. Sebab saya nak menyokong Islam yang betul. Saya percaya dua2 ada pincang dia but to my concern let me choose to be orang yang sokong akhirat dan orang Kelantan yang dihina. Anda perlu tahu benda ni kalau ada depan mata anda takkan hargai dia seperti bila dia dah takde depan mata anda. 

P/S : Ini bukan Blog Politik. Just to share my feeling of what's happening around us now. People are willing to do anything, hentam sana-sini, gadai agama sebab nak confirm menang  pilihan raya. Sekarang ni tengok la musim menabur janji and semua benda nak tunjuk baik, Betul?  YANG PASTI KITA MATI BESOK, PAS UMNO DAP PKR APA2 LAGI LAH TAKDEK NILAI MELAINKAN SAPA YANG MELUNASKAN TANGGUNGJAWAB KE JALAN ALLAH ITU YANG AKAN DIAMBIL KIRA. MENJADI PEMIMPIN INI BERAT TAHU TANGGUNGJAWAB DIA AS IF SEBELAH KAKI YOU DAH BERADA DI NERAKA, DAN SEBELAH LAGI SYURGA. YOU CHOOSE.

3 comments:

syaz :) said...

woww, very good entry !

Anonymous said...

all politician are just the same.just talking but not doing.btw,nice entry.

Gadis Merah Jambu said...

for ur information...saya bangga jadi anak kelantan. biarlah mereka tu nk ckp ape..suka berpuak2 ke apa..tetapi Kelantan is the BEST!!!