Sunday, January 30, 2011

Bubur Nasi

Assalamualaikum semue :)
memandangkan sem baru bukak, so keja pun tarappa lagi. makanya waktu malam menyinsing, aku kat bilik xtau nak watpa dah selain dok looping lagi 'Belive-Suzie McNeil', and ada some lagu GLEE and lagu Korea. Ni aku baru balik makan dengan kawan2 and ha, aku nak citer la seket pasal salah satu makanan fevret aku iaitu...jeng, jeng, jeng----> bubuq nasik @ nasi ayer (kelantan). kalo dekat rumah, aku besa suh mak aku wat bubuq nasik ni bila aku puasa senin kamis tue. so bila dah balik UTP xleh nak wat lemak rr nak minx pakcik western ke, pakcik pakistan ke, mama ke wat nasik ayor dekat eden gamaknye. so, balik UTP je mesti bnyak benda doe aku kena lupakan. contohnye, ayor pegaga, ayor tomato (hanya satu kafe je yang reti buat air ni kat dala UTP), bubur kacang, bubur jagung. kalo dekat rumah, konpom dapat seyh! huiiii. 

 so tadi petang aku pi McD dengan kawan2, saja je jenjalan tukaq angin. so, mase tengah Q nak order makanan
"Zappp!", lebih kurang cenggitu lah bunyik kalu, mase mate aku terpandang dekat board..ada tulis Bubur Nasik. so, aku lupakan nak makan Spicy Chicken McDeluxe, and order bubur nasik ni ha.


ni hanya gambo semate-mate ye.. 

yang aku makan cenggini lah tadi.kosong ada daging ayam seket

so, tadi tercapai gak hajat nak makan bubur nasik ye adik2. terlunas lah satu lagi hasrat nak merasa makanan fevret aku. by any chance korang tau dak apa kebaikan die??? kite kena ingat doe, KITA APA YANG KITA MAKAN. maksud aku bukan kita makan diri kita. idok ye adik2!! huuu. kang ko ngap lengan, paha, siku ngko..itu name die BOD--O TAHAP DEWA!! huhuhuh *gelak gaya sopan*. maksud aku, yang menentukan kita sihat ke dak, adalah kita sendiri. salah satunye dari segi pemakanan.
ni antara kebaikannya ye :-
  1. Bubur nasi mengandungi fiber dan juga lemak tidak tepu. So, amat baik untuk badan.
  2. Bubur nasi juga boleh mengurangkan kolestrol dalam darah dan mengurnangkan risiko penyakit arteri koronari.
  3. Kepada mereka yang sembelit macam yang selalu dialami oley bayi, amat sesuai la di beri makan bubur nasi.
  4. Bubur nasi jugak mempunyai kesan positif terhadap pesakit diebetis dan jugak obesity.
  5. Opkos la jugak, bubur nasi sebagai bahan penambah tenaga dan jugak nutrisi.
  6. Selain itu, bubur nasi jugak membantu dalam mengawal peyakit yang berkaitan dengan perut.So, give it a try k! adiossa!

Tuesday, January 25, 2011

PART 2 : MY HANDERPON PUN!

assalamualaikum semue :)

okay berbalik kepada kisah aku dan handset ye. selepas eden caj talipon tu dah melebihi had dia. kalo nak kira dah melebihi syarat dah dak? tapi bila ja aku on tepon terus die off afta 2,3 minutes. bengang aku! dah seharian cenggitu aku pun esoknye pi la kat kedai tue balik nak report. lepas tue baru dia cakap yang ni punya hanpon orang ada hanta, and dia jual dekat aku dowh! rasa diperkotak-katikkan, maka aku cakap aku xnak henpon tue, tukar yang same kaler tapi yang lagiiiiiiiiiiiiiii baru. memang xbagi muke arh time tu. lagipun sebagai pengguna memang hak kita nak yang first hand kowt! ceyh *tetibe aku emo sambil menaip ni ha*. so, die pun putar alam putar2 semue kedai (Btw, kedai tue seingat aku ada 4-5 buah je) , so xde choice. nak mintak duit balik xboleh ye adik2, maka die pun bagi yang ni, ni ha:-

cantik x? cantik x? cantik x?

aku mule2 wat muke ketat la 
"bro, ni saya punya ke? merahnye mane?.pink2 ni i x main hokay"
ayat belakang tue aku tambah je. aku macam pujuk gak la mintak tukar casing sebab serius aku xsuke kale ni. aku minx biru doe, pastue die cakap kedai die xdak..aku konpius gila. habis yang merah tue ko nak pi cari kat kedai orang nak tukar, sama lah kot. huarghhhhhhh!!! *jadik singa kejap..pastue bertukar jadik orang balik*
btw, aku xmenjerit pun kat situ. sorry, i've my pride okay, gile ko nak teriak2 xtentu pasal dalam shopping mall.

at last, aku amik gak la. makin lame aku tengok muke peniaga tu, makin menyirap darah aku. ceyh, cakap lebat kat depan tunduk2 je. cepporah!

so balik la ke rumah. sampai2, rest jap pastue aku tnya mak aku
                             aku: mak2, mak tengok ni kaler ape?
                             mak: PINK!
                             aku: *mencuka*
                             mak: kenapa pulak?
                             aku: merah xde, pink je ade, tapi xsuke. malu lah nak pakai :(
                             mak: *senyap sekejap*. erm, sekali tengok macam pink la, tapi kalo tengok betul2 LAH!, PURPLE rupanya. 
*saja nak amik ati and nok cover balik statement dia tadi*
HAHAHAHAHHHAHA, trimas la mak sebab jaga hati walopon agak terlambat di situ.
P/S : kami bercakap dalam dialek kelantan yerrr, ni dah dialih bahasa.

***********
bukak sem baru
tempat: UTP
time: bila2

scene 1: masa tunggu nak masuk kelas

"tweet, tweet SMS~"
mesej masuk.
mase tue tengah ramai2 dekat luar pintu kelas and kebetulan sebelah aku pompuan. so dengan berat hatinya aku keluarkan handset kesayangan aku ni
 and sejurus mata perempuan tue tengok dekat handset aku. aku pun cepat cakap2.."heheheh, PINK!.... *sambil menunjukkan hanset aku*"
P/S : sebelom orang bertnya aku memang akan inform awal2 sebab malas nanti takut derang macam "OMMJAYYY, PINK???? that's very not you..euwwwww..." hahaha



scene 2: masa nak call seseorang
       kawan laki: eh, boleh x ko tolong call mak cik ni? aku xde kredit lah
                 aku: okay, tiada rintangan. *aku slow2 kuarkan handset, and letakkan dekat     telinga and tekup handset ngan satu lagi
kawan pompuan: hafez, apsal call tutup telinga???
P/S : sekarang korang taw la kan kenapa aku tutup telinga..sebab xnak bagi korang nampak..HAHAHAHAH. 

p/s: aku ade satu kelemahan doe, aku punye problem aku selalu ambil kisah apa yang orang cakap, nak2 kalo yang negatif. macam aku buat pape mesti fikirkan apa pandangan orang lain terhadap aku, haa cenggitu la. *ohh, how pure and innocent i am* cerghhhh! hahaha
maybe ada baik buruknya. so, aku macam kalo boleh xnak tunjuk kan KE-PINKY-AN handpon aku ni ha. aku xde la allergic gila2 dekat PINK kaler sampai nak muntah pink hijau tapi aku xberape prefer, even baju pun, kalo sikit2 boleh la. satu lagi kalo pakai pink, it's quite daring for men to wear and kalo kulit ko putih, okay la, boley la. tapi kalo bnyak sangat makan kicap, haaa, kontra tu mak aihhh, dari jauh memang menyerlah *kelas ko maria*-(iklan ribena).
and mesti ko HOT gile lepas tue, bila ko jalan aje , mesti ada mata keranjang memandang and alhamdulillah mesti pahala ko bnyak hari tue, sebab mesti at least adalah punye yang kutuk ko. HAHAHAH

tapi, apakan daya nasibku..

to encik henpon,
kalau anda boleh berubah wajah, please change to any other colors except merah jambu.uhuk3. *ni nanges ke batuk???*






PART 1 : MY HANDERPON

assalamualaikum semue :)

laporan cuaca dekat tronoh hari ni amat memberansangkan. cuaca sejuk macam dekat overseas plus aku turn on kipas bilik ke tahap *level* lima (5) . petang dah 2 hari hujan bunga di Kuala Lumpur (marah nanti ana rafalli), bukan2 dekat sini hujan bunga di Tronoh. hari pertama guruh, halilintar, pelakar bergendang -gendung *gendang -gendung ke gendang-gendut????* di langit gelap dan awan larat mendung. so, sejuk macam ada salju *salju????.huiii. sonata musim salju* je dekat dalam bilik. tanam stroberi neyh konpem hidoppp...perghhh.hahahah. lawaknye3!! nak gelak besar and tergoleng-goleng rasanya *muke tengah ketat sebenarnye sebab entri kali ni HOT bagi aku..seHOt meL0di NgAn FuHhH* lame dah x tulis kecik besar2 cenggini. iyaiyaiyaiya, mamposs ko apes!

okay balik kepada tajuk entri nye itu, hari ni merupakan hari ke-2 ye adik2 abang hafez bersekolah. sambil menggalas beg besar di belakangku *x bawak beg pun tadi---> pen sebatang, buku kecil sebuah jerr*hahaha. aku hayunkan langkah. tapi kelas kul 1 petang. pagi kol 10 tadi aku dengan kawan ada pi jumpe lecturer skojap sebab ada hal seket. hal tue xbesar mana pun , dan xde kecik mana pun. sedang2 mana pun.woha! best nye pakai ayat mana pun. 
dah selesai jumpe lecturer tu, maka aku dengan kawan pun menuju pulang ke tempat asal. so, tengah2 dok jalan sambil berborak kurang rancak (sebab tengah berjalan ye kawan2) di laluan susur pak cik gajah tue, aku bertembunglah dengan tiga (3) anak dara chanteqq bernama anonymous berlenggang kangkung mak inang menuju study..menuju study tue menuju ke kelas lah! bukan menuju katil ye @ menuju stado. 
tiba2, kuasa Allah yang menentukan, aku dapat mesej depan right in front of them (dalam 5-6 tapak kaki je bezanya). *tweet tweet SMS~~* hahaha, ringtone saya bukan macam tue ye kawan2..saje jeh tuh!

tiba2 dan tidak semena-mena , kawan aku cakap.
       kawan aku : weyh, budak2 tu gelak kat ko la
fez aka aku: pehal? *dahi berkerut 100*
                     kawan aku : derang gelak tengok hanset ko kaler pink
                                     fez aka aku: uih, yaka???

aku mula dok pikiaq, uihh mesti budak2 tadi dok pikir yang bukan2 and macam2
aramaKKKKKK!!!!!, guano kiro ni???
yang aku paling bimbang adalah KEMACHO-AN ku..
hahahahah! okayh, ayat last sekali tue dak ye kawan2..aku xsampaike situ pun cume aku fikir gelak la nak gelak la sebab hanset aku PINK KAREL. gelak lah3X!!!!
*mata mule berkaca, hingus mula berjejeran macam cendol panjang yang xrenti2 nak putus and sikit lagi nak sampai dekat bibir...tapi lidah panjang sempat menjilat l sedikit ..ouhhh, best nyeerrrr cendol asli!!!!*
okayh! satu lagi penipuan berlaku, jangan percaya itu hanya HIPERBOLA- bola yang tersangat aktif

***********
kembali kepada bisnes kita.

tahun : 2009
tempat: sebuah kampung di kelantan
jeritan anak2 ketakutan masih lagi belum berhenti. terdengar juga suara2 meraung kesakitan. semua tanaman habis musnah, rumah2 beratapkan rumbia semua ranap dan sekeliling kampung telah bertukar wajah, semue nampak kelam dan kelabu seperti padang jarak padang tekukur. bunyi deruman kapal terbang tentera jepun makin menghilang dan asap kepulan bom yang tebal dulu kian berkurang.


ceyh! bunyi macam zaman perang lak. hokay la, nak citernye pada tahun 2009, aku telah bertukar handset nokia sabun tu ha kepada nokia 5310. disebabkan tidak dapat menahan nafsu serakah pada waktu tue *time tu cuti semester break 1 bulan 20 hari*, so aku pun berhasrat nak beli talipon tuh di kelantan jugak *KB Mall* walopon aku tau dekat GreenTown Ipoh lagi mulah2. tapi tilak apa la sebab aku nak sangat2 handset baru. makanya aku pun pi lah KBmall tu ha. Kedai henpon dekat Kbmall pulak ada xlebih dari 10 so aku pun carik2 and survey harga. maka sessi nak berakad membeli pun dah nak bermula..huyaaa, bunyi macam nak akad nikah. so survey2. tapi aku dah set nak yang kaler merah cenggini

first kedai yang aku pegi xde kaler ni tetapi ade kaler ni ha:-


*menarik jugak derr, tapi ntah ler masa tuh aku xnak kaler nih ..nak yang merah hitam gak*
tapi aku xmo jugak. hati kecil aku cakap "jalan lagi cari2 dekat kedai lain!!!". aku pun jalan la 2,3 langkah pastue tanya2, alhamdulillah jumpa jugak yang kaler merah..tue pun the last and satu kedai je tue yang ada. ok deal! setel beli and aku pun balik..abang tue pesan, 

balik nanti charge dulu 8 jam pastue baru pakai talipon tu ha. aku pun ikt la. waktu aku beli tue, ada lagi bateri tapi kojap2 dia padam.so kena turn on balik, 2, 3 minit pastue mamposs balik..and begitulah perlakuan hanset tuh sampai la aku pun fikir.."ouh, ni dah nak abis baterry ni..xpe balik t caj la 8 jam"..balik tue, aku caj kul 7pm sampai subuh besoknye ye adik2..betapa sayang nye aku dekat talipon murahan ni.

tetapi, apakan daya..memori hitam is about to begin.uhuk2!!

okaylah,
nantikan episod seterusnya pada minggu akan datang pada jam dan waktu yang same!
salam hormat dam selamat malam faizal tahir









Monday, January 24, 2011

AYUH KEMBALI KE SEKOLAH, AYUH!

assalamualaikum semue :)

suda sarap?? *haha. walaupun aku tau ramai je lagi yang xbangun*
hari ni aku akan memulakan alam persekolahn , hehs bapak macam budak kechik je munyik kan? okayla, alam peruniversitian. okay2, alam peruni-ver-siti-an.haaa, sonang sikit korang nak membace dak? 
disebabkan first day sekolah, rasa macam excited sangat sampai xsabar nak pi kelas. semalam kul 8pm dah siap iron baju ngan seluar yang nak dipakai hari nie, pastue sangkut depan tempat tido and dah siapkan beg sekolah cantik2 and siap2, kul 10pm dah masuk tito sambil mesej kawan2 :-
"selamat malam, jumpe dekat kelas besok ye :)"
"eh, besok kite pegi sesame ye :p" 

and xsabar2 nak menantikan hari ni. hoyeah!!! kul 6.30 am bangun and mandi, solat semue.terus sarungkan baju dan seluar semue. pastue pakai stokin and and capai sling bag. duduk depan pintu *ni pagi lagi walopon kelas paling awal hari nie start kul 2pm*
HAHAHAHA..and hokayh!, itu semue tipu belaka, that's very not meeeee.*muke berkerut 14 sambil jari telunjuk ke kiri dan ke kanan manakala pergelangan tangan statik*

tapi betol la hari nie kelas start kul 2pm. and the best is subject Malaysian Histories. wow! first time belaja sejarah dalam bahasa omputih. woha! like it x2!!! (set the positivity thingy onlayh! in my mind) haa, aku kan amik engineering, mesti korang dok terfikir aikkk, budak engin pong belaja jugak ka sejarah2 ni? huiiiii, sekarang ni ha, engineers serba serbi boleh. bukan setakat sedut minyak manyak2 (petroleum), turap jalan *turap?? design lah!*, buat bangunan tingggi xingat dunia pastue xbuat lif (structural)..tapi macam best buat bangunan 200tingkat ke pastue naik turnu pakai tangga..woha! say no more to gym! ko exercise dalam bangunan opis ko tue je, tanam pokok kat laman rumah ko (environment) and manyak lagi lah. sejarah pong keno belaja jugok dak?? kata sayang malaysia *tiba2 teringat lagu bunga raya yang maha sadis..xmenaikkan semangat lansung.xmacam lagu jka ko fikirkan ko boleh, ko pasti boleh melakukannya..haa itu somangat jugak lerr*.so, belajar for the sake of knowledge lah, nanti kalo orang tanya sape perdana menteri pertama negara malaysia, kang ko tanpa segan silu dok cakap mahatma ghandi lak (sambil tepuk tangan & berlompat2 gajah..tanda ko rase ko dah jawab betul kununnya)...perghh, bapak stylo kan kalo cenggitu. hari tue jugak kene buang negara hantar dekat uganda pakai pelampong, pastue lucut kewarganegaraan..haa bestnyee kalo aku jadik PM macam tuh!

okaylah, aku rasa macam nak rest dulu and nak sedut semangat nak belaja lagi better dekat luar jap..papai eveliboli!




Tuesday, January 18, 2011

OF SONG AND I.

assalamulaikum semue :)

haa, dalam aku dok menyelongkar aku punye Hard Disk jap tadi, aku go thru la clip vids yang mane aku nak simpan , and yang mane aku nak humbankan dekat tong sampah :). *aku punye style, xleh tengok HD aku kaler merah..nak jugak kaler biru* dalam dok belek2 tuh, aku pun teringat pasai 1 klip video ni ha. rasa macam xnak ingat pun ade, nak tergelak pun ade. 
***----***
ceritenye macam ni je.. waktu study week last 2 semester , aku selalu jugak la poie IRC *perpustakaan la tapi name mesti mau gempaq..ayayaya* (aku ade post gambar IRC tue sebelum ni, cube carik kalo nak tengok, xpun search je IRC UTP) .
aku punye habit ni agak pelik la sikit , tapi xde la freak sampai orang nengok pun xnak masuk dekat, heeee. hari tue aku otw nak balik dari IRC ke Kolej Kediaman. jarak die xder la jauh tapi semput jugaklah kalo ko dok ulang alik.*bagus untuk mereka yang ingin besonam ye adik2*

on my way back to kolej kediaman, aku pun pasang ler lagu 'arab yang diberi tajuk 'farshi turaab' , xpakai earfon so kalo orang sebelah maybe boleh dengar la tapi xde la kuat mana pun. sedang2 je. so aku pun dengar tanpa memahami ape ke benda abang tue nyanyi *ceyh, abang? macam le ko kenal die* bunyi macam besst doe, aku memang enjoy gile dengar lagu tu. 


lepas itu aku pun mengorak langkah lagi, orakan *ade ke???* semakin laju, peluh jantan pun mule menampakkan diri, namun disebabkan lagu itu, semue kepenatan itu berlalu begitu sahaja, seperti bayu sejuk sepoi2 bahasa membawa semue kepenatan itu jauh entah ke mana tanpa hala tujuan..ouh! tanpa kusedari tiba2 terdengar satu suara dari belakang menyapa dengan sopan, 'Hey man! are you listening to arabic song??' *lebey kureng begitu la gamaknye die tanye* 'yes2' jawabku pendek tapi lengkap dengan seribu makna. mamat sebelah aku ni maybe dari sudan cenggitu, orang belah2 sana la x tanya pulak dari chad ke, mane ke. die tanya lagi 'by any chance, do u understand what's the meaning?', ecececec macam taw2 je yang aku xberapa nak paham bahasa ni, boleh plak ko tanye iye.

heee, maruah harus dijaga. so, aku pun cakap la. 'Not the entire song but still can catch up few words cuz i've learnt during high school'.senyum. die pun macam cakap ouh,macam hebat lah aku ni sebab jarang2 orang dengar lagu arab kalu..HAHAHA. kembang-kempis la derr hidungaku time, bangga sebab dapat tunjukkan Malaysia Boleh. HAHAHAH.

eden sangka panaih sampei ko potang, ropenye ujan di tongah hari. nak dijadikan ceghita, xnak jadik pun dah jadik dah...gua terjumpa lagu tue dekat u-tiub sekali dengan maksud die lagi..huaaa, ini yang best nih! download lah demi melunaskan keinginan yang bergejolak dan membuak2 nih! 98%, 99%....100%. pastue ade pop -up *ni download pakai IDM*. pastue aku klik pakai mouse yang ntah berapa hengget ntah *dah jadik arwah dah mouse tue..sila sedekahkan al fatihah untuk beliau* and dengar. 



*menghayati lagu sambil mulut cube mengikut tempo walaupun suara agak hancur si situ*
makin lame , makin xsodap ati bile dok nengokkan klip tue. mule2, bace lirik rase dah eh ape ke hea ni, munyik lagu macam syodappp, tapi maksud die heheheh xberapa nak Dap! (kependekan kata sodap). ghopenyew, itu lagu pasai kematian ye adik2. 


makanya, makanye
moh le kite pakat2 dengaq lagu tue na. aku nak meleleh ayor mate bile dok ingatkan bro arab tue negor aku. maybe die dah paham, mesti die kata 'bagusnye rakyat Malaysia... di mana2 sentiasa menginsafi diri mengingati mati...hoyeah!!!! hidup 1 malaysia !' 
*ape ni? ape ni?? lempang kang!!*

tapi benda tu bagus sebenarnye, sebab ye lah mati tu kita xtahu bila idok?? so, mengingati mati is the best thing that you could do. bila rasa nak buat jahat, ingat ada allah yang memerhati dan ingat mati tue insyaallah menghalang kita xbanyak pun sikit jadilah daripada melakukan kemungkaran *ceeeyh, tetibe hafez bertukar version kan??*
*this is another bright side of Pak Cik Mail's Son yerrrrr*

okay lah, moral of the storykorang pikio lah seniri-seniri ye.




video