Tuesday, July 26, 2011

AWAY AND FLY HIGH.

As a preparation for our internship,
 i will keep a distance between us, 
won't eye on you very much,
so that the relationship won't be strong enough
and it's easy for me to live my life without you then.


it's just for a temporary period.
just to comfort myself 
when i won't be seeing you around
so that i won't suffer that much
of longing you:
my Grace and my Lord

till then,
till we meet again.

sooner or later
:(

Saturday, July 23, 2011

TRIBUTE TO ICFC 2011.

Assalamualaikum semua :)

Menarik rasanya hidup ini.


ICFC sudah melabuhkan tirainya.
Menandakan UCITY 10/11 sudah sampai pengakhirannya.
Antara mereka semua, sayang aku sama rata.

Bila tidak lagi bersama, rindu mencengkam makin terasa
seperti ada yang kurang, macam suatu benda yang hilang.

Mungkin ini yang selalu orang ceritakan.
Nampak di mata, tak rasa mahu memandang.
Bila tiada, rindu mendatang.

Sayang sayang
serius sayang
Sayang korang.


P/S : Bermula seawal 2009 sampai sekarang 2011, hidup gwa hanya untuk UCITY. 3 dari 5 tahun aku di UTP, was with UCITY.


Sunday, July 10, 2011

INDEED, THIS IS LIFE.

Assalamualaikum semua :)


Adat hidup, tidak semua yang kita inginkan kelak bakal menjadi milik kita. Selalunya, yang diidam-idamkan itu merupakan sesuatu yang jarang sekali senang didapati dan digapai, tetapi memerlukan sedikit mahupun banyak usaha yang mungkin berlipat-ganda.

Bagi yang masih gagah meneruskan perjuangan, teruskan keringat itu.
Buat yang mengalah sebelum memulakan sebarang langkah, kenapa tidak mencuba nasib dahulu?
Bagaimanapun, yang berjuang tetapi kecundang, terima kasih kerana membanting tulang, tetapi yakin sahaja yang terbaik untuk anda bukan di situ. Ada yang lagi baik masih menunggu.
Mungkin itu ucapan bersahaja untuk diucapkan kepada kita sendiri, si pemilik tubuh.

Ya.
Dalam hidup ini, apa yang paling penting bukanlah berapa lama kita hidup, mendiami bumi ini.
Tetapi berapa bermaknakah hidup kita ini.
Kalau panjang hidup kita tetapi tidak ada yang begruna, pastinya tidak ada sesuatu yang mahu dikenangkan.
Ternyata, memilih kesenangan bukanlah sesuatu yang mudah - malah mungkin jua bakal merasai rengsa yang tiada kesudahan.


Hidup itu sentiasa ada pasang surut, lagak seperti air laut biru.
Sentiasa ada naik turun.
Seperti pasaran saham.
Seperti roda.
Seperti harga minyak, harga ayam, harga kelapa dan seangkatan dengannya.
Dan mungkin juga berat badan.
Sentiasa ada perumpamaan.
Namun sentiasa ada juga jalan penyelesaian.

Apa salahnya kalau kita bukakan minda dan telan sedikit kepahitan agar apa yang kita rasa dihujungnya adalah kemanisan sebuah kehidupan?









WORDS TO PONDER UPON


WORDS TO PONDER UPON


WORDS TO PONDER UPON


PRICE THAT WE'VE TO PAY.

Assalamualaikum semua :)


Dalam hidup ini, terkadang kita membayar harga yang terlampau tinggi untuk sesuatu yang kita sendiri akan rugi.
Bukankah hidup ini dikatakan sebagai tempat memperjudikan nasib yang kita sendiri tidak akan tahu apa akan untung atau rugikah kita.

Kita mencintai orang, orang mungkin tak cintakan kita.
Kita hormat orang, mungkin orang tak hormat kita.
Macam-macam perangai kan?

Tapi itulah, tetap juga kita ini manusia. Mereka juga manusia.
Tetapi, apakah yang membezakan antara manusia itu dengan kita semua eh?

Mungkin sekarang kita tidak tahu jawapan yang sesuai. 
Ada lambakan persoalan, jawapan yang memenuhi pemikiran tetapi kita tidak dapat mencerna yang mana satu baik untuk kita. 
Tidak mengapa, ia masih sesuatu yang menggembirakan untuk tidak tahu jawapan sebenar kerana ia akan membuatkan kita sentiasa mencari - menggali jawapan kepada pelbagai persoalan.

Kadangkala, tidak tahu itu lebih baik bukan?
Dari tahu dan akhirnya menyakitkan.
Soalnya, terkadang kebenaran itu jua memang menyakitkan.




THIS IS ORANG PANGGIL : GAJAH SAMA GAJAH BERJUANG, PELANDUK MATI DI TENGAH-TENGAH.

Assalamualaikum semua :)


Okay, saya saja ingin mengulas sedikit pasal BERSIH rally that was happened yesterday.
 I was in KL yesterday for a good reason and definitely not for the rally.
at 5.39 am, I took an ETS and at 7.42 am, I safely arrived at KL Sentral as per scheduled.
Alhamdulillah, there was nothing bad happen in the morning, so I went for Putra LRT to Taman Bahagia.
After finishing my job, at 4 pm, I went back to LRT Taman Bahagia to take the Putra to Kl Sentral.
 And surprisingly all the main interchanges for LRT, ERL, Monorail were closed like KL Sentral, Masjid Jamek, the Dang Wangi and another one I forgot already. 

People were quite shocked there because it stopped the public activities. 
If we wanted to go for shopping, yes it was tolerable, next weekend we can do it again.
 Somehow,for people like me who went there for an industrial training interview, it was completely made me mad. 
Definitely, all the BERSIH's demonstrators owe me something in hereafter.
 I don't care if you wanna make a rally to Istana  Negara or whatsoever. Please do it. But why did you have to cause trouble at Kl Sentral which i think the life of public transportation in KL.
 Because of that that you have caused public a problem, or perhaps many problems like me.
I have to go to Seksyen 17 Shah Alam, looking for bus to Ipoh, wait for bus till night, at Ipoh, need to ask my friend to fetch me to UTP and early in the morning then I safely arrrived at UTP.
It's okay, I try to see in a positive way.

But what make me feel mad is that some people put the blame on the POLICE.
i would like to ask. why?
they just only do their works. They are the ones who received orders only. The superior ask them to do so.
 I don't feel they are willingly to go there and do the road blocks.
I saw many faces of police men  with tired-feeling yesterday.
If you have a father, mother, brother, sister working as a police officer. 
Will you curse them like you curse any policemen yesterday? I said this because I have read some narrow-minded people put the blame on the police in twitter and facebook.
 Do they really want to sacrifice their only weekend just for the rally? Think wisely fellas.

I am not so into politics but i really know that politic is not bad but the politicians are suck.

sometimes i always wondering, why so many Malays going for the rally? instead another races perhaps can be counted by your jari jemari.
think people, please think.






Friday, July 8, 2011

WORDS TO PONDER UPON


A ROUTINE OF NOBODY.

Assalamualaikum semua :)

Lagu: Love-CN Blue
Mood: Rasa segar sebab cukup tido


Hello guys and girls :)
Alhamdulillah thanks to Allah sebab hari ni rasa a bit bermakna walopon ada certain task x dapat gwa siapkan. Tapi, all in all, i feel satisfied for what has happened today. 
Saya kuar for a reason pukul 7 am dari UTP and balik UTP semula dalam pukul 1.30 pm. Then terus singgah masjid , solat jumaat and seusai solat jumaat. gwa balik terus ke bilik :)
Disebabkan penat, so gwa baring2 atas katil until i fell asleep hoho. 
biasala dok sensorang ni bukan banyak aktiviti pun bhai ko boleh buat. Huhu.
tu lah orang cuti, sape suruh x balik. Hehe.
Tapi kan, aku tak tahu kenapa, banyak kali jugak la. masa aku tido baru mesej, call banyak nak masuk. 
Tapi aku okay je :) 

So, soon i wake up from a siesta i guess, solat asar jap and otak terus fikirkan kertas To-Do-Lists aku yang hilang.
 baru je hilang. 
cari dalam tong sampah x jumpa pulak. hehe.
So, nak kena recap balik apa yang nak kena siapkan weekend ni. 
Pasal ICFC, BHMOC dengan study :) 
but study is a forever priority :)

so, lepas rasa segar sikit, then here i am. 
ready for blogging :)
Dulu, aku rasa a bit membazir masa sebab blog-blog thingy ni.
tetapi i've found out that yang aku ni suka menulis.
aku  x tulis dekat blog, aku conteng dekat buku aku. 
so, meaning to say memang hobi gwa ni menulis. hehe
Boleh karang buku lah kot kalau macam tu 
Haha.

Okaylah malam ni, nak prepare sikit for tomorrow.
Kejap lagi nak belajar ikat tie cara Prince Albert's Style pulak :)
Avios muchas fellas!





WORDS TO PONDER UPON


Thursday, July 7, 2011

THE ---EST.

A very profoundness quote :)

Two places are the most valuable in the world.
The nicest is to be in someone's thought.
and the safest is to be in someone's prayer.

WORDS TO PONDER UPON


SMILE FOR A REASON.

Assalamualaikum semua :)


to all people, hehe. ini some of my secrets btw. Kalau saya rasa agak free, I will always browse through this Tumblr. Best woo. Budak UTP punya Tumblr, Nice lah! Rasa semangat :)


Cube lah klik and see what are the 10 reasons that make for you guys to smile :)
Definitely true!

WORDS TO PONDER UPON

Assalamualaikum semua :)


Always have a good thinking on your mind :)
Insyaallah Allah grants us so many rewards for that reason :)

(+) ATTITUDES DRIVE TO (+) THINKING.

Assalamualaikum semua :)


Hari ni officially mid sem break start tapi aku lagi sekali tak dapat balik sebab ada hal dekat UTP and i have something important on this coming Saturday. 
Definitely not the BERSIH 2.0 rally led by Datuk S.Ambiga okay. Haha. 

Semalam when i was online on gtalk, i had a short chat with my friend. Gwa rasa agak stress dua tiga minggu ni sebab I coudn't manage my time wisely. I shouldn't say I don't have enough time, because i do have a plenty of time to be used, back then it's just wasted like that :'(

So, as most of UTPians drove home safely starting from yesterday. So, i was a bit bored and had a chat on talk. Percaya tak kalau kita ada dekat dengan orang yang jenis positive thinking, it eventually will spread the positive ions indirectly to us? I do believe in that, sebab x rasa syirik. Because all of us do have a so-called an aura. So, gwa dok borak2 tu, alhamdulillah dengan nasihat yang diberikan, erm better called sharing session la. Then gwa rasa macam semangat terus :)

You'll definitely need someone like this to encourage you when you are feeling not so okay :). i a bit envy towards my friend sorang ni because i do not know how dia boleh tenang like you have no problems. 
The key is positive attitude that he poses :)
Dia yang bagitahu aku camtu, so aku try untuk berubah to be a positive thinker and pose a better attitude.
Kita baik, semua akan sayang kan?
So, i need to have a better attitude and good thinking :)
That's all fellas!
Avios!

Saturday, July 2, 2011

METAMORPHOSIS.

Assalamualaikum semua :)

Mood: Happy sikit and kosng sedikit
Lagu: Take You There-Sean Kingston


Lama dah aku x update blog kan? Lame lame. 
Aku banyak baca blog orang je, usha2/blogwalking sikit. Huhu, itu je la yang termampu sebab kadang-kadang mood tu tak datang.
Setuju x kalau aku cakap people resist to change?
Macam bila ko dah biasa dengan keadaan sekeliling ko, dengan kawan-kawan ko.
 and suatu masa yang entah bila, soon you have to move for a betterment, takpun perhaps it is a requirement.

Personally, aku experience benda ni dah dua kali, yang memang paling besar la ni aku kabo. Yang kecit-kecit aku rasa banyak je. Trivial things i do't want to talk more and elaborate in a lengthy explanantion ya. Huhu
First time, masa habis UPSR yakni bila mana ko dah habis darjah 6 nak ke tingkatan 1. Tapi aku x sedih nak berpisah dengan kawan-kawan. Ada la sikit tapi x sebanyak kesedihan aku bila aku terpaksa berpisah dengan cikgu matematik aku. Huhu. Nak je aku mintak dekat Allah suh berhentikan masa camtu je, biar aku darjah 6 je. Aku nangis jugak kot,HAHAHA. btw, ni contoh student yang baik ya. HAHA, sebab sampai aku sekolah menengah tu, aku trace balik dia sampai la dia berpindah sekarang lost contact. 
Ye lah muda2 dulu i takde tepong kawang-kawang.
Form 4 baru merasa pakai henset.

So, masuk sekolah menengah form 1 adalah masa yang paaaaaaaaling panjang aku rasa, seperti jam merangkak-rangkak baby tu. lambat gile rase.jadik junior balik la katakan. tengok senior macam respect gila ah sebab takut kena ragging. HAHAHA
. Lame2, makin cepat lak rasanya, tambah2 after Form 3, ha sampai ke sudah cepatnya. At last form 5, lagi sekali aku rasa pedihnyeeee nak berpisah dengan kawan-kawan. Maybe sebab ko makan, minum, tido, bermain, belajar bergaduh dekat tempat sama. Pusing-pusing asrama semua, jumpa muka tu jugak. Toleh kiri, toleh kanan, ha orang tu jugak. So macam dah adik-beradik. Tapi aku x sempat bid farewell in a proper manner waktu form 5 sebab nak kemas buku, pakaian semua tu. so jumpa sikit je kawan-kawan.

Bila dah masuk universiti, meet new friends, make new friends. Tapi dekat uni ni best. hari2 buat kawan baru. Uni kan besar, masuk event ni, jumpa kawan baru, keluar makan dengan orang ni, dia bawak member dia, so kenal kawan baru. masuk team projek ni jumpa kawan baru lagi. Memang universiti ni memang haha.Tapi paling best coursemates aku yang seciput tu, disebabkan kuantiti yang kecik maka jadik rapat macam adik beradik dah gamaknya.
Itu yang buat aku bangga.
So, bulan 10 ni kitorang akan ambik haluan masing-masing untuk menjadi Intern companies2. Ada yang dapat Schlumberger-Top oil and Gas Comp. Ada yang dapat pergi TU Graz, Austria, ada yang pergi consultant and banyak lagi lah :) 
Im Happy for you guys. each one of you deserves it :)


So, sekali lagi aku kena berpisah dengan kawang-kawang.
I don't mind in making new friends, that's what i love.
I don't mind in enlarging my comfort zone, i would love to do it.
tapi saya rasa x selesa bila mana saya dah terbiasa dengan keadaan dan suasana tu,
then i have to be apart with them.
i resist to change.

sebab apa?

SEBAB
 SAYANG!!!
huhu