Friday, December 2, 2011

PERFECTNESS.

Salam and Hi everyone :)




this week has been quite busy, quite a bit-lah :)
so for this entry i would like to talk about the what so-called PERFECTNESS. Okay, kita hidup ni pelbagai rencah dan asam garam manusia kita jumpa. Some are goods to be remembered and some are just giving us the moral lessons for us not to repeat the mistakes that we have done. Life is a continuos-learning process. KESEMPURNAAN. we have been hearing so many times people keep on saying, NOBODY IS PERFECT. Agreed. saya setuju dengan kenyataan tu. Kenapa?. For me in this real life you won't find any people with the perfectness. It's just that I believe we can approach to be to a state of nearly to perfectness. This is just my opinion regarding this issue. You readers might have a contrast idea with me. Aku dapat idea entri ni bila aku rewind balik yang aku kadang2 mencari benda tu sehinggalah pagi tadi waktu tengah basuh pinggan mangkuk, aku ter-muhasabah diri sorang2 dekat sinki. Aku fikir-fikir balik i was like sometimes ada benda kita ni kena redha and ada benda kita kena belajar menerima. Baru hati tu rasa macam tenang. Sekadar bercakap itu, semua orang boleh. Harga air liur jarang nak laku melainkan politician yang tengah sibuk sekarang ni kan duk ber-pum pam pum pam mentang2 PRU x lama mana dah. I'm talking about me in the past okay. Jangan garu kepala tak paham apa benda aku duk mengarut tu.
Jadi, this is the time for me to stop looking for perfectness. what is the definition of perfectness for me?. Banyak. Dari segi pergaulan seharian, dari cara pembawaan diri aku sendiri dan beberapa individu penting dalam hidup aku. Selalu lah kan duk imagine nak isteri yang macam itu, macam ini padahal kita ini pun apa lah sangat. Ni bukan nak rendah kan diri sendiri, tapi nak sedarkan diri. You should have learnt what the word of GRATITUDE is really meant for you. 



to a certain people, they're craving for perfectness sampaikan kalau pasangan tu x meet taste dia, itu yang jadi meroyan tu.
So, why don't you try to be a tolerant person. Accept things for what they are. Kalau gaji seciput tu, usaha lebih lagi. Kalau dulu nak bini yang putih, tinggi, hidung macung tiba2 dapat yang totally berbeza pun terima seadanya, kalau berkawan pun gitu jugak. Bukan apa, kita ni kena tahu erti bersyukur dengan apa yang ada sebab ini juga melibatkan soal REZEKI. :)




4 comments:

Hans said...

yups
tiada manusia sempurna
cuma kita boleh cuba untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya
:-)

fez ismail said...

Agreed Hans. A room for improvement is always there for those who want it. :)

MamaSyaidah said...

sometime kerana terlalu mencari kesempurnaan kita terlupa tentang diri sendiri yg memang xpernah sempurna...jd pabila terlalu sgt nak sempurna kita sebenarnya dah sakit, sakit apa? jiwa, perfectionist ni sebenarnya berkaitan dgn jiwa juga....just an opinion..anyway its a good article to discuss...

fez ismail said...

Betul tu kak.Sometime we're just preoccupied dengan benda2 yang macam ni. Im talking about myself la ni. Kadang2 soft reminders are needed in ensuring us to be on a right track :) my 2 cents :)