Saturday, December 31, 2011

THINGS I AM THANKFUL FOR IN 2011

when a door is closed, a new one opens.

So, it's the last day of the year. It's a cliche, but that is how time flies.  Fast!. tomorrow I unofficially will be 22. Yet to be confirmed 22 on my birthday. Some people label it as 3-years to a Quarter-Life. I can say that I have been through a wealth of experience, ranging from one extreme to another (good and bad), to make who I am today. I believe the things  that define us are the things that we love to do. For me it is always about  writing and making new friends. As for my passion for writing, it has brought this so called ' Bits of Bytes' to gain relatively wide readership, especially thinking that my blog is not that sensational with the latest gossips or gadgets. It's just about my life. I am thankful that people read the things I wanted to share. 

Internship wise, I am thankful that until now I have learnt so many new things in term of Oil and Gas Operation though my background is not aligned well with the department that I am attached to. It is indeed a blessing,because I know surely there is something payable will be waiting for me in the future. Plus, I am near to half-way through, it's already 3 months passed and I hope I will keep the pace up and ace my internship :) If I can make it through this term, I believe I have equipped myself be more ready than ever to face the future challenges of my career.

To mark the end of this year as well, there are two babies of my sisters, a niece Nurul Najwa Liyana Bt Muhaizan and a nephew Muhd Azim B Azizul to be welcomed on board :) and to add more, my adorable younger sister, Nuranis Ainma got 9As for her PMR. She brings a proud to my family especially for my mom and dad. Their investment really paid off.

However, not everything goes perfectly well this year. In the middle of year, one of my teacher had passed away due to cervical cancer. Reaching to the end of 2011, I had been receiving 3 bad news for three weeks consecutively. My beloved senior, Muhd Syahrul  Yusof who was my senior in my high school passed away due to the accident, followed by my UTP clique, Mohamad Saufi Sulaiman who was also got involve in accident and he was in comma and alhamdulillah now he is improving though very slow, and lastly again one of my senior has been called back to meet Allah due to leukemia. Hopefully, we will be meeting again in Jannah. Insha Allah.

All in all, 2011 will be a year I will always remember. Goodbye 2011, you have been a great teacher. Welcome 2012, whatever you may bring, I am ready!


COOK ALL YOUR WORRIES!

Assalamualaikum wbt :)

Great courage comes not from feeling great while everything goes well. The greatest courage comes when you feel great despite constantly being tested or running through a complicated situation. What is courage if we do nothing much to test it? It is the ability to cultivate a mind that stays calm in the middle of the storm which is much coveted by those who wish to become great. while so many things are running through the mind, many imagined the worst thing that could happen. However, have you noticed that most of the things that you worry about in the past didn't actually happen? Worry is like a rocking chair, it gives you something to do, but gets you nowhere. All worry does is elicit unpleasant emotions and hinders you from truly enjoying the present moment. The future is uncertain, so live in the present, live the moment as it occurs to you. Take control of your worry and feelings, because if you don't, it is possible to go sightseeing in Paris and still be depressed. Take control and you might feel happy just walking through your home garden.


I am not suggesting you to ignore all the troubles that might be looming in the future. I am just asking you not to ruminate about it again and again in your conscious mind. Put it in the back of your mind and solve it when the time comes. I don't have much experience in cooking, but i know that there is such term as 'slow-cooking' using the oven. I have observed chefs in cooking shows put some of their stuff in the oven, let it slow cook and sort of forget about it for a while until the time where the timer comes off. While waiting, the chef would tend to other things that needs present attention like cutting and frying. Uncertain problems that might occur in the future, instead of being tended to as in frying, should be let in the oven to 'slow-cook', while the current things in the present should be attended with your attention. It is not ignoring, it is putting in the back of your mind and live your daily life paying attention to the present. If it helps, put it on a note to remind you, and let it be. You are not procrastinating but letting time find solutions to your problems. You will be surprised that as you live your day, solutions will come from the most unexpected sources. The great thing about putting it in the back of your mind or your 'oven' is that the problems or issues will slow cook and by the time you get it out, it is cooked, or you might already have the solution to the problems.

Weird analogy, indeed I know. Especially from a person like me who doesn't cook. But that's what got into my mind as I watched cooking channels. So, cook all your worries, and live your life in the present!


Friday, December 16, 2011

FOR WHAT WE KNOW THAT TIME & TIDE WAIT FOR NO MEN.

ASSALAMUALAIKUM WBT :)


It's not too long already that we will be leaving 2011. We soon will be saying Good Bye to 2011 and welcoming warmly 2012. Semoga sempat bertemu dengan tahun baru masihi insyaallah. Selalunya kita di awal tahun mesti pasang azam baru kan? Prior to enter the new year, let's revise back for what we have done all this year. For a year to come and go sekarang taklah selambat dulu saya kira. As we grow older, we get busy with life dak? Kalau sesiapa yang bekerja I guess you will have a better understanding of this what we call as Time Constraint. You masuk kerja pagi and paling awal balik mesti petang, or if there is something asking for you to stay back, malam lah jawabnya sampai rumah. All day long itu sahaja kerja. Dengan kerja yang bertimbun-timbun, masa 24 jam tu rasa seperti tak cukup. With the workloads, kita tak perasan pun masa berlalu begitu cepat. How time flies so fast. Year by year we pass through and we are getting older. Dulu muka terik sekarang dah ada kedut2, dulu rambut hitam sekarang ada uban. Let it happens naturally guys. Don't afraid of losing your beauty guys as the beauty lies in the eyes of the beholder. Kadang2 makin tua makin cantik orang kata :P


What most important for us to take note is that persediaan menghadapi mati. Harta dunia perlu dicari tapi mengingati mati juga is one thing bro because itu sesuatu benda ynag pasti terjadi. So, let's muhasabah diri masing2 kita selagi masih diberi kesempatan ini :)
For what we know that time and tide wait for no men.
Jangan kita menyesal di kemudian hari sudah :)

Thursday, December 15, 2011

UNEXPLAINED.

ASSALAMUALAIKUM WBT.

There are certain things in our lives that can never be interpreted with the senses that we have. Ada, betul ada. Kadang-kadang bila difikirkan menyebabkan rasa kepala pusing. I one had a conversation with my friend not too long ago. Talking about engineering projects and talking about life as well. Sort of. I had been asked by him sepanjang saya hidup ni, ada tak benda yang terlalu sukar untuk saya explainkan. Something hard for you to express and even harder to tell the people. So, I personally said ada lah kut but I forgot what was the thing. So, I asked him back what was yours? Dia bagitahu yang dia selalu fikir bagaimana kita yang celik mata ni nak terangkan sesuatu yang memang tak dapat kita nak beri gambaran lansung dekat mereka yang cacat penglihatan. Contoh, macam mana kita nak bagitahu mereka yang darah tu warna merah? dan merah tu macam mana? I was like I had never go that far tapi it's something fruitful for me to realize that if it was for real, how would you explain to them which is clearly for you to know that it is unexplained by words.
Subhanallah.


It is for us to believe that there are certain things yang kita tak boleh ask for more and something that we cannot question I guess. It's beyond our prediction. The Supreme Power knows better and what is the best untuk hambanya. Tapi just to tell you kalau in that case, we have no answer for that question.
Mereka mungkin kurang pancaindera tapi I know diorang lagi celik hati daripada kita yang celik mata ni. 
To cut short, appreciate your eyes and bersyukurlah denagn nikmat mata yang ada ni.
Tak gitu? 

Wednesday, December 14, 2011

WHAT IF : 'IF THERE'S NO SECOND CHANCE FOR YOU?'

ASSALAMUALAIKUM WBT.

For us to believe it or not. Hidup kita dekat sini hanyalah untuk beberapa ketika sahaja. Mencapai takat umur 100 tahun tu adalah sangat jarang walaupun hakikatnya ada tetapi  ingin mecapai ke tahap 200 tahun, I don't think so we couldn't really make it. Dan itu mengikut adatlah, tetapi we just have to bear in mind as well yang mati tu juga langsung tak mengikut umur.Langsung. Definitely. Berapa pun umur kita, we are no guaranteed that we can continue living for the next seconds, minutes, hours, days and so on. Kadang2 terfikir berapa lama kita dipinjamkan Allah nafas untuk hidup. I myself had one read a status of FB, a friend of mine. 
He says
 " WE, NEVER REALLY KNOW THAT WE CAN WAKE UP TOMORROW MORNING TO CONTINUE LIVING BUT STILL PEOPLE SET THE ALARM TO WAKE THEM UP. 
THAT'S WHAT WE CALLED AS HOPE ". 
Today I attended like a Video Conference for PETRONAS tapi untuk Carigali sahaja. FYI, PETRONAS ada banyak sections atau OPU orang panggil macam PETRONAS Dagangan Berhad (PDB), PETRONAS Penapisan, PETRONAS Gas (PGB) and banyak lagi. It's quite awesome for me as the newbie and the event was happening at KLCC somehow all the PETRONAS Carigali's section from Sudan, Vietnam Operation, Myanmar Operation, Indonesia, Iraq, Turkmenistan, Peninsular Malaysia Operation (PMO) - my section, Sarawak Operation (SKO), Sabah Operation (SBO)  together concentrating on the event via screen and we're communicating.  It's the technology btw :) 


But what really profoundness to me is the sharing session with one of The Bekok-Charlie Platform Fire Incident which took place Oct last year, En Arif. He is different now physically and he is an engineer. Due to the incident, the chance to keep alive for him at first is only 30% and once being direct attacked by fire, the only thing he mentioned was ALLAH and kept repeating on it. Encik Arif selepas disambar api sempat berpesan dekat bestfriend dia di offshore yang dia sayangkan family dia. Just so you know that, he has prepared for the worst thing to happen to him. And ALHAMDULILLAH, Allah grants him a second chance for which not all of us may have it. Tapi semasa sharing session tu, everyone is listening to him very well bro. Sebab it's a matter of hidup dan mati kan and this tragedy is world-widely gained attraction.


Tapi bagaimana, kalau untuk kita mungkin tiada peluang kedua?
Pause and ponder my friend.
So, if let say you have something good to do. Don't ever delay it and just do it. Benda baik jangan difikir banyak kali,sebab? Perhaps the 'NEXT TIME' is not applicable to us anymore. I'm afraid that there is no 'Next Time' or 'Nantilah!' lagi. Mana tahu kan? 
For what we know, the second chance is not available to each of us.
 Selagi berkesempatan untuk do something good, DO IT BRO :)
 BE IT NOW OR NEVER.

P/S: Today also I went for Health Screening and what comes to my surprise, my Blood Glucose is HIGH. takdek nombor as I go beyond 13 and it's quite shocking though. Tiba2 teringatkan kata2 Akak Catriona Ross masa ceramah minggu lepas 'DOKTOR BUKAN TUHAN'. hehe, living in denial? tapi itu bagus sebagai wake-up call I guess. 



Sunday, December 11, 2011

PERLU TUNGGU SEMPURNA BARU BOLEH BERI NASIHAT?

ASSALAMUALAIKUM WBT :)

THE OLDER THE WISER.
Sepatutnya begitulah resam hidup yang betul. And I myself hoping for me to be that way as well. Kadang2 terfikir jugak kita, dah besar macam ni tapi peningkatan dari segi apa pun tak berapa nak improve. Masih di takuk tu jugak. Runsing tahu. Pernah saya tengok kawan saya share some nice quotes mengingatkan kita tentang agama, tentang benda2 baik dekat FB, adalah si polan ni cakap dekat FB ni ramai yang nak jadi alim2 FB (--"
Astaghfirullah. Kenapa boleh sampai ke situ? It's a way far better than dari orang yang duk menunjukkan benda yang x elok dekat FB kan? Bukan begitu? Hehe.


 An optimist says the glass is half full, a pessimist says the glass is half empty. 
It's the way you see it.
Kadang2 kita nak remindkan benda yang terang2 salah pun masalah tahu. Cakap sempurnakan diri dulu baru betulkan orang lain. Agreed. Tapi kalau begitu berapa ramai yang mampu? sedangkan kita manusia tak sepi dari kesalahan. Almost everyday we do something wrong, either you realise it or not. For me, tak perlu tunggu you betul2 perfect baru boleh tegur2. Sedangkan pada saya you remindkan orang at the same time you remindkan yourself as well. Perhaps today you remind people on this matters, then perhaps the other persons remind you as well about the things that you've overlooked. Begitu lebih manis bukan?
Bukannya bila buat status baik2 dekat FB, mula nak bagi title yang bukan2 lah. 
Daripada share gambar2 pelik dan status yang bukan2, lebih baik share benda yang berfaedah. For at least you gunakan FB yang kira feveret orang zaman sekarang ni kepada benda elok, orang bace orang amal, orang bace orang tersedar dan insaf. You dah laburkan saham baik you untuk akhirat. 




Friday, December 9, 2011

MEMPOLITIKKAN AGAMA & KELANTAN.

Assalamualaikum wbt.



Sebagai anak kelantan sejati, frankly speaking sometimes saya agak tersentuh dengan kata-kata banyak orang tentang negeri saya. Saya mengaku yang orang kelantan semangat kenegerian menebal dia is undeniable. Most of them tapi ada orang kelantan segelintir macam saya ni, I am a universal people, mingle around with other people. Perlu anda2 semua faham yang Kelantan dialeknya tu kan amatlah lain as compared to other states in Malaysia melainkan Sarawak. Kalau yang belah utara tu at least you can say you will understand their conversation well. So, communication barrier is one co-factor yang menyebabkan diorang duk circulate among diorang. Lagi satu, the feeling of brotherhood tu kami boleh rasa tahu. Kalau merantau ke KL, when you meet the Kelantanese you find your support system la lebih kurang. Macam Malaysia kalau ke oversea jumpa Malaysia di tanah asing, rasa macam mana? Saya tak tahu salah sape and I don't wanna put any blame to anyone. Sape yang makan cili, dialah yang terasa pedas. 

Pernah saya dengar orang cakap, kalau nak berkawan dengan orang kelantan ni kena berhati-hati sikit sebab depa ni kalau jumpa gang, diorang angkat puak or assabiah. Most probably it is true, tapi perlu ke beri warning macam tu? Saya tanya and saya nak tahu? Kenapa dengan itu?. Ada sorang makcik ni x allow anak buah dia kahwin dengan orang kelantan sebab katanya rumah orang kelantan ni kotor, perempuan dia bau kepam. You visited Kelantan like for 8 years back and you nak cakap bukan2 like you go to every house in Kelantan and check kebersihan? saya boleh kata yang makcik dah keterlaluan kalau boleh kata macam tu. Ada jugak yang cakap, nampak perempuan tu dah cantik habis lah, tup tup bila dengar dia cakap kelantan terus tak boleh terima. Reason? What's so wrong being a Kelantanese? Hahha rasa macam banyak orang gembar-gemburkan benda yang tak betul tahu? Kadang-kadang tak tahu nak explain macam mana.

Lepas tu, baru-baru ni kan keluar dekat paper Berita Harian yang masa duk sibuk2 ulas pasal Indonesia kalah dengan Malaysia dalam Sukan SEA yang mengatakan MENTALITI rakyat Indonesia ni rendah sikit dari orang Kelantan tapi yang samanya sebab dua2 assabiah. Kiranya dalam Malaysia ini, orang kelantan lah paling rendah mentaliti dia. Paling x bertamadun, x membangun sebab takdek wayang semua2 tu kan, xdek entertainment mana kan? Mall pun boleh bilang dengan jari je kan? # I would say I thank God for not having those things in Kelantan. Lepas tu, keluar pulak paper pasal air bersih di Kelantan ni paling x bersih. Kira kami ni minum air kotor. 

Kenapa baru sekarang nak dedahkan bila PRU nak dekat? Kalau dah sayangkan nyawa orang Kelantan dari dulu lagi perlu buatkan? bukan sekarang kan? PRU nak dekat semua keburukan nak bukak betul? Tapi masalahnya I see a statement saying that ada je negeri lain yang teruk tapi ye lah politik kan, nak jugak hentam.Tell me if I am wrong. Lepas tu keluar lagi pasal Kes Hudud PAS yang tengah dibual-bualkan dekat internet. Kelantan lagi kena. Hudud tu bukan Kelantan la yang buat my brother. Itu hukum Allah. Please differentiate sikit. Anda kutuk Kelantan itu satu hal. Anda tolak hukum Allah itu pun satu hal. Bijak ke kita?  MEMPOLITIKKAN AGAMA. You take for granted pasal agama. Asal parti you menang, semua benda jalan. Menghalalkan benda yang haram. Saya bukan lah orang yang alim sangat nak nasihat orang, saya sendiri tak betul tapi hukum Allah mana lagi x betul dia? Bagitahu. 

Kutuklah Kelantan dan apa2 yang anda suka, buatlah. Kecewa tahu bila kita orang Malaysia orang duk kutuk2 rajyat sendiri. I AM NOT SAYING TO ALL OF YOU, INI KEPADA MEREKA YANG FANATIK POLITIK DAN YANG MENTALITI BAWAH TAPAK KASUT. Saya honestly boleh cakap sekarang rasa bagai anak tiri. And just to confess, saya memang menghormati Tok Guru even Sultan Kelantan pun meraikan Tok Guru. Saya bukan fanatik Tok Guru, sebab saya sebenarnya pro-kerajaan walaupun saya x suka gaya pemerintahan Najib dan Rosmah. Saya confuse sebenarnya tahu nak sokong sapa until to a certain degree I would like to be a Neutralist. Saya menyokong kerajaan sebab Tun Mahathir dulu as if he is the one yang saya nampak as a prominent leader. Tapi as of now, I totally go for PAS. Sebab saya nak menyokong Islam yang betul. Saya percaya dua2 ada pincang dia but to my concern let me choose to be orang yang sokong akhirat dan orang Kelantan yang dihina. Anda perlu tahu benda ni kalau ada depan mata anda takkan hargai dia seperti bila dia dah takde depan mata anda. 

P/S : Ini bukan Blog Politik. Just to share my feeling of what's happening around us now. People are willing to do anything, hentam sana-sini, gadai agama sebab nak confirm menang  pilihan raya. Sekarang ni tengok la musim menabur janji and semua benda nak tunjuk baik, Betul?  YANG PASTI KITA MATI BESOK, PAS UMNO DAP PKR APA2 LAGI LAH TAKDEK NILAI MELAINKAN SAPA YANG MELUNASKAN TANGGUNGJAWAB KE JALAN ALLAH ITU YANG AKAN DIAMBIL KIRA. MENJADI PEMIMPIN INI BERAT TAHU TANGGUNGJAWAB DIA AS IF SEBELAH KAKI YOU DAH BERADA DI NERAKA, DAN SEBELAH LAGI SYURGA. YOU CHOOSE.

Sunday, December 4, 2011

PERGI LAGI MENINGGALKAN KAMI =(

ASSALAMUALAIKUM SEMUA :(

DENGAN LAFAZ BISMILLAH
SAYA MINTA JASA BAIK SEMUA READERS SEKALI LAGI UNTUK MENGHADIAHKAN AL-FATIHAH KEPADA SENIOR SEKOLAH SAYA
MAZUWAN MOHD AZHARI
(1989-2011) - 041211

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِي
الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
amin

PERCAYALAH MATI TU TAK KENAL SIAPA DAN PADA UMUR BERAPA.

INNALILLAH.

Saturday, December 3, 2011

MY DEEPEST CONDOLENCE TO THE LATE RARA ZIKRY

Assalamualaikum wbt

In the name of Allah
setiap yang hidup itu pastinya akan menemui dan merasai mati.
Kullu nafsin dza iqotul maut. 
Tanggungjawab kita yang hidup adalah untuk mendoakan mereka yang lebih awal pergi menemui Ilahi. So, I pledge to you my fellow readers, let us take not even 5 minutes to recite Al-Fatihah to the late Rara Zikry.

 بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِي
الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
amin

# you may search yourselves about her past story and pictures. I can't post her pictures over here due to some reasons.

YOKOSO JAPAN!

Assalamualaikum semua. 
Hoping the best for you guys to be in a pink of health.

Perkataan yokoso tu aku first time dengar waktu form 4. Sebab kawan aku dia ambil subjek jepun untuk bahasa asing, jadi dia ada dapat macam lebih kurang souvenir lah kut dari sensei diorang. Aku ambik arab (#sebab ibu ngan ayah suruh heheh walaupun aku nak ambik jepun).
those who don't know YOKOSO, please use Google Translate. #Thanks to Google for making life easier.



Sedikit pasal Jepun:-

Jepun atau dalam bahasa Jepunnya: 日本 (Nippon@Nihon) merupakan sebuah negara kepulauan di Asia Timur lah. It's located at south of Pacific Ocean, east of Japan Sea and her neighbours are Republic of China, Korea and Russia.



Jepun ni sebenarnye terdiri daripada jumlah pulau2 which in total are 6852 yang membentuk gugusan kepulauan. The main islands are Hokkaido, Honshu (the biggest one), Shikoku and lastly Kyushu. Dalam lebih kurang 97% wilayah daratan Jepun ni berada dekat ke-empat2 pulau ni lah :) Just so you know that the highest mountain in Japan is the Fujiyama which is actually an inactive volcano. In total, it is estimated that her citizens are 128 million which indirectly make the Japan becoming the 10th country in the world that has the most citizen in a country. TOKYO is like everyone has known already is the capital of Japan which holds the status of Metropolitan City. Dia juga ada satu term dipanggil sebagai Tokyo Raya which include the Tokyo and the other satellite cities surrounding tokyo which are occupied by 30 million people :)


Sebenarnya banyak lagi nak share tapi kan kalau banyak sangat tak best pulak orang nak bace. So, will be meeting you soon in the next entry perhaps kalau rajin hehe.

Friday, December 2, 2011

PERFECTNESS.

Salam and Hi everyone :)




this week has been quite busy, quite a bit-lah :)
so for this entry i would like to talk about the what so-called PERFECTNESS. Okay, kita hidup ni pelbagai rencah dan asam garam manusia kita jumpa. Some are goods to be remembered and some are just giving us the moral lessons for us not to repeat the mistakes that we have done. Life is a continuos-learning process. KESEMPURNAAN. we have been hearing so many times people keep on saying, NOBODY IS PERFECT. Agreed. saya setuju dengan kenyataan tu. Kenapa?. For me in this real life you won't find any people with the perfectness. It's just that I believe we can approach to be to a state of nearly to perfectness. This is just my opinion regarding this issue. You readers might have a contrast idea with me. Aku dapat idea entri ni bila aku rewind balik yang aku kadang2 mencari benda tu sehinggalah pagi tadi waktu tengah basuh pinggan mangkuk, aku ter-muhasabah diri sorang2 dekat sinki. Aku fikir-fikir balik i was like sometimes ada benda kita ni kena redha and ada benda kita kena belajar menerima. Baru hati tu rasa macam tenang. Sekadar bercakap itu, semua orang boleh. Harga air liur jarang nak laku melainkan politician yang tengah sibuk sekarang ni kan duk ber-pum pam pum pam mentang2 PRU x lama mana dah. I'm talking about me in the past okay. Jangan garu kepala tak paham apa benda aku duk mengarut tu.
Jadi, this is the time for me to stop looking for perfectness. what is the definition of perfectness for me?. Banyak. Dari segi pergaulan seharian, dari cara pembawaan diri aku sendiri dan beberapa individu penting dalam hidup aku. Selalu lah kan duk imagine nak isteri yang macam itu, macam ini padahal kita ini pun apa lah sangat. Ni bukan nak rendah kan diri sendiri, tapi nak sedarkan diri. You should have learnt what the word of GRATITUDE is really meant for you. 



to a certain people, they're craving for perfectness sampaikan kalau pasangan tu x meet taste dia, itu yang jadi meroyan tu.
So, why don't you try to be a tolerant person. Accept things for what they are. Kalau gaji seciput tu, usaha lebih lagi. Kalau dulu nak bini yang putih, tinggi, hidung macung tiba2 dapat yang totally berbeza pun terima seadanya, kalau berkawan pun gitu jugak. Bukan apa, kita ni kena tahu erti bersyukur dengan apa yang ada sebab ini juga melibatkan soal REZEKI. :)