Saturday, November 19, 2011

OF MEN & PROFESSIONS.

Assalamualaikum :)
 Just finished reading some nice entries dekat satu blog ni. Awesome!
Some of the entries talking about men and yes it does give me some reflection of who am I and what I am supposed to do. TO BE A BETTER MAN.
Talking about professions, many of us have their own dreams to be achieved and pursued. Ada yang nak jadi doctor-lah, nak jadi engineer-lah, nak jadi pramugara-lah (aku lettew. I was),
nak jadi accountant kire duit ribu-riban, jad itu jadi ini. Pokoknye, jadilah apa yang anda mahu jadi. Be who want you to be. Janji, it's Halal and baik di sisi Tuhan. Ok?
Income should be halal-lah sebab besok2 once you're married with some children. Takkan nak suap anak bini dengan benda2 yang bukan2 kan? It shouldn't be alright.
OK. Dari pembacaan tadi dalam kalangan Mak2 ni dia suke le kan bercerite pasal anak, pasal menantu die. Keja kat mana, gaji banyak mana. Tapi takpelah, dia takde sapa dah nak dibanggakan melainkan kejayaan anak2 dia and in-laws kan? Positive babeyh :)
So, biasa-nya mak2 ni memang ke mana2 pun akan bercerite pasal anak dia keja apa, menantu dia keja apa and this is from the reading lah. Mereka ni selalu nak yang macam ni :-

# Doctor


Ayy, siapa taknak bermenantukan Doktor kan? Sakit demam takde susah2 boleh mintak ubat free je. Doctor was my one of my ambition masa di sekolah dulu. Tapi tu lah Bio saya tak keren, so mimpi je lah nak pakai kot putih putih ittew :P
*** Teringat dekat satu peristiwa kat kampung. Akak tu punya-lah nak berbangga sebab dia kan nurse sanggup cakap kat orang2 tua dekat kampung yang gaji nurse lagi besauuu pada doktor punya. Emm, nama je kampung tapi orang semua tahu lah kak doktor is a much higher-paid salary and far way better than nurse. U lulus STPM, yang dia masuk Uni 5-6 tahun nak pecah otak belajar. So x payah nak berlagak sangat-lah kan. 

# Engineer


SLB nih = Schlumberger.
Semua orang tahu gaji besar bapak ni :) Mak2 berkenan le dapat engineer nak2 kaalu yang kerja ngan Oil & Gas. Tapi engineer lain pun laku jugak. Tak kisah engineer apa2 janji engineer :) I am admiring SLB so that's why I put this pic. Hopefully, I will be joining them soon. Pray for me fellas :)

# Pilot


Yaww, ini memang awesomee! My dormate masa dekat Faris dulu is also a pilot-to-be :)
Mana tak awesomenye, orang sibuk jam dengan trafik. Dia bawak besi ulang alik kat belah atas. Jealous sungguh! Ni macam aku yang suka bukan mak2 je kan. Ehehe. 

# Bussinessman


Drama Melayu, kalau businessman mesti nak kaya aje. Wang berjuta-juta. You should know some of the bussinessman pun bukan-lah kaya as per what you've watched on TV k. There are all stereo-typing :P

# Architect


Ini pun ye jugak. Tak tahu nak elaborate macam mana. Ehehe.

Act. there are some more jobs that are so famous among in-laws. Those above are the most typical one-lah. Sebenarnya, like I used to say, kerja lah bro nak kerja apa pun. jadik chef ke, photographer ke anything you want to be. Janji it's Halal :)
Different people have different concept of achievements :)
Hidup kita tak makan dek puji kan? So, why you bother :) You make money, satisfy yourself and your family. Cukup makan zahir dan batin. It's should be enough. Ukur baju di badan sendiri :)
My 2 cents.

1 comment:

Anonymous said...

i can comment on the architect part.

Being an architect its not always 'glamourous'.kerja x ikut time,(stay up kat ofis smpi 24jam) gaji x sebesar mana.kalo charted architect (pricipal/owner firm) yg tuh mmg masyukkk.dpt mkn percent dr nilai project.the upside when u mention tht ur an architect the ladies' impressed by it!they will go like "waahh!" "ooouuhh!" and "aaaAaaAaaah!huhu!trust me.i know.co i'm an architect.wahahaha!