Saturday, November 26, 2011

OLEH ITU, MARILAH KITA SAMBUT MAAL HIJRAH.

ASSALAMUALAIKUM =)

Thank God for keep me stay alive up until now. I have lots of thing need to be achieved, still have a lot more to show to my parents and my family. Raindrops keep on pouring outside. I'm just finished  having dinner with the other housemates. Simple dish yet very mouth-watering lauk for us as anak bujang :) Bersederhana sahaja kami.
Tomorrow is a holiday for me due to Maal Hijrah. 
Salam Maal Hijrah untuk anda semua orang ya.
Bercakap pasal Maal Hijrah, do we really know what is the significance of celebrating it? is it just a solely holiday in Malaysia? or is there is any reasons beyond that?
I believe most of you did understand what is the MAAL HIJRAH all about. Tapi I do also expect some of us outside there tak tahu pun apa itu MAAL HIJRAH. Hidup zaman sekarang ni semua benda macam ni sapa lah nak ambil kisah sangat kan? Tahunya Maal Hijrah = CUTI. Cukuplah. Believe it or not, yang KEMERDEKAAN NEGARA MALAYSIA pun kalau kira benda paling senang sangat kau nak ingat, 31 OGOS 1957. Kemerdekaan ni rasanya budak2 lagi tahu as compared to MAAL HIJRAH, tapi saya ada tengok dulu dekat TV, bila tanya pada tahun tu, Malaysia dah lepas dari kekangan penjajah sudah berapa lame pun tergagap-gagap and tak tahu nak jawab. # kalau terdesak sangat, buat le simple math calculation. Congak2 sekejap. At least itu tidak menghampakanlah sangat dari awak cakap eh tak tahu lah kali ke berapa eh? Speaking nak cair aje, takkan lah simple math pun fail-kan? itu kacang sahaja :P
 So, possible lah kan kalau saya kata MAAL HIJRAH ni pun for a certain people they just don't give a damn. 


Tiba sahaja 1 Muharram, kita akan diingatkan dengan peristiwa of our beloved prophet, Muhammad SAW telah pun membuat satu keputusan untuk melakukan penghijrahan dari Kota Mekah Al-Mukarramah ke Madinah Al-Munawwarah. Penghijrahan membawa kepada penyebaran syiar islam dan penyatuan antara Kaum Ansar dan Muhajirin. In the past, penghijrahan pada dasarnya nampak sebagai satu penghijrahan secara fizikal sahaja namun pada zaman kita ini, penghijrahan itu masih practicable tapi in different views of perspectives. 
Penghijrahan luar dan dalam. Mungkin for a certain people yang baik, ingin menjadi lebih baik. Kalau dulu berseluar pendek, sekarang nak tutup semua yang terbukak. Kalau dulu, suka cakap yang bukan-bukan, sekarang nak gunakan lidah ke arah sesuatu yang bermanfaat. Kalau dulu berat 120 kg, sekarang nak jadi separuh je, kalau dulu solat tu lebih kurang je, larat sembahyang lah, kalau malas x buatlah, sekarang nak cukup 5 tu and nak tambah lagi yang sunat2 tu. Macam-macam. Lain orang, lain dia punya penghijrahan. Janji for your betterment and insyaallah pasangkan niat untuk menjadi Muslim dan Mukmin sejati.
 Dua nikmat dunia yang takde tara bandingnye :- Nikmat Iman dan nikmat Islam. Takde dua ni hidup di dunia ni seperti useless. Macam tebu, dah habis yang manis tu, nanti dibuang macam tu je hampas dia kan? Manis sekajap saje lepas tu useless. You enjoy sekejap dekat dunia ni, then you are no use in hereafter depan ALLAH. Mahu? Nauzubillah.
So,  berdoalah kita untuk dikekalkan dua nikmat terbesar itu sampai mati sebab ada orang Allah tarik balik tahu? Pernah dengar Lina Joy, Hasnah ? and banyak ramai lagi. It's impossible tahu untuk Allah tarik balik nikmat2 ini. Selingan sekejap. But the content is, let us change to be a better person in life.

REMEMBER:- CHANGE FOR GOOD IS NOT A CRIME.

4 comments:

Farid bin Aspar said...

Setujulah sangat. Walaupun setiap tahun akan ada tahun baru, tapi sejauh mana kita tahu mengapakah perlu ada tahun baru? Yeah, apa-apa pun, kita zaman in perlu banyak berhijrah dalam erti kata perubahan dalam diri kita. Insya-Allah, semoga kita terus kekal dalam keimanan kepada Allah. Amin... :)

Nurul Ashikin said...

nice entry dek! suke! ^^

fez ismail said...

setuju Farid :) . Kadang2 pada orang yang tak tahu, tahun baru is sekadar tahun baru plus it's a holiday. Insyaallah,to be a better Muslim, keep your circles bersama orang2 yang minat pasal agama :)

fez ismail said...

Heheh, my senior is here too! Thanks for visiting and reading my simple entry. :) Just to share my 2 cents in blogspot je ni hehe